Mikronålning: hur fungerar det?

Mikronålning är en teknik där hål görs i huden med små nålar. Som svar på de små såren frigörs tillväxtfaktorer och huden producerar kollagen. Den populära behandlingen används för fler och fler tillstånd, inklusive akne, ärr och rynkor. Vad är känt om resultaten?

Från tatueringsmaskin till dermaroller

Användningen av nålar i huden går tillbaka till 1994. Då användes metoden manuellt för att behandla ärrvävnad. En tatueringsmaskin användes för samma ändamål. Med nålarna stördes kollagen i ärrvävnad medvetet för att initiera ett inflammatoriskt svar så att huden skulle ”förnya och omorganisera” sig själv. Fernandes utvecklade sedan den så kallade derma-terapin med en derma-rulle. Eller perkutan kollageninduktion med en hudrulle med små nålar.

Hemanvändning

Under de senaste tjugo åren har antalet applikationer för mikronålning i dermatologi exploderat. Det finns nu speciella automatiska pennor och enheter, även för hemmabruk, det finns metoder som fungerar med radiofrekvens och mikronålning används också för att leverera läkemedel och kosmetiska ingredienser djupt in i huden.

Mikronålning verkar vara säker och effektiv

Mikronålning verkar vara en effektiv och säker behandling för en mängd olika tillstånd, särskilt ärrbildning, akne, melasma, UV-skador, hyperhidros och läkemedelsleverans i huden. Få biverkningar har beskrivits. Men rodnad och postinflammatorisk hyperpigmentering förekommer ibland. Ändå behövs mer forskning för att kunna säga mer om resultaten för varje tillstånd. De flesta av de granskade studierna var alla små fallstudier. Det finns inga så kallade stora prospektiva randomiserade kontrollerade studier (kontrollerade långtidseffektstudier) som jämför mikronålning med andra terapeutiska metoder. Just för att metoden är minimalt invasiv och därför används så mycket, och inte bara av läkare utan även hemma, skulle det vara bra om mer data blev tillgängliga.

Kontakta oss för dermapen i Malmö!