VAD HJÄLPER MOT RYNKOR?

Det finns många anti-rynkkrämer, geler och masker i alla möjliga priskategorier, men de flesta trollar inte fram den släta huden som man hoppades på. Men måste du gå till skönhetssalongen för att bli av med rynkorna? – Det är en lösning, men det finns andra sätt att bli av med oönskade ansiktsrynkor.

Förutom de typiska botox- eller hyaluroninjektionerna kan mycket mildare ansiktsbehandlingar också hjälpa till. Du kan ta reda på hur de olika metoderna fungerar här.

RYNKBEHANDLING MED BOTOX

Rynkor i pannan, ögonen och kinderna utvecklas hos alla under livet. Det stör vissa mer, andra mindre. Rynkbehandling med botox har varit en beprövad metod för att minska rynkor i ansiktet. Rynkinsprutningen utförs uteslutande av professionella.

Botox injiceras i huden med små sprutor. Botox är i grunden ett neurotoxin som injiceras i ansiktsmusklerna för att släta ut rynkor. Det är därför Botox är särskilt effektivt för rynkor som orsakas av en stark belastning på musklerna som t.ex. i pannan eller skrattrynkor runt ögonen.

Följande typer av rynkor kan behandlas särskilt bra med Botox:

  • Tvärgående pannrynkor orsakade av ansiktsuttryck
  • Rynkor på pannan
  • Skrattlinjer runt ögonen
  • Rynkor på och vid näsan
  • Mindre uttryckslinjer på läpparna

Resultatet är först synligt efter några dagar och varar i cirka 4–10 månader. Därefter är en ny behandling nödvändig. Om rynkorna redan är för djupa kan Botox ofta inte längre uppnå ett tillfredsställande resultat och vissa fyllmedel (hyaluronsyra) måste användas.

STÄNK RYNKOR MED HYALURONSYRA

Hyaluronsyra är faktiskt en naturlig del av vår bindväv. Det ger vår hud ett friskt och smidigt utseende. Med åldern minskar hyaluronsyrahalten i vår hud, vilket gör den slapp och rynkig.

Djupa rynkor kan fyllas på med hyaluronsyra hos den kosmetiska kirurgen. Du bör dock söka efter en erfaren läkare, annars finns det en risk att ansiktet ser uppblåst ut efter behandlingen. Hyaluronsyran injiceras djupt i huden och fyller rynkorna underifrån. Resultatet varar i cirka 20 månader.

MIKRODERMABRASION

Med mikrodermabrasion slipas det översta lagret av hud med hjälp av fina kristaller och hudflingorna sugs av. Så det är en slags peeling. Döda celler avlägsnas effektivt och huden föryngras. Microdermabrasion tolereras som regel väl. Vid akne, herpes och bakteriell inflammation bör dock ingen behandling äga rum.

Microdermabrasion är en smärtfri och mycket mild procedur som syftar till att förbättra hudens övergripande utseende och jämna ut huden. Små rynkor, ärr, stötar i huden eller pigmentstörningar utjämnas under proceduren. Huden är synligt jämn och raffinerad. Inte bara avlägsnas gamla hudflingor utan också blodcirkulationen och cellförnyelsen stimuleras.

Behandlingen av mikrodermabrasion utförs inte bara av läkare utan också av professionella kosmetologer. En effekt syns tydligt efter den första behandlingen. Behandlingen bör dock upprepas regelbundet (ungefär en gång i månaden) för att uppnå ett ännu bättre resultat.

MIKRONÅLNING MOT RYNKOR

Mikronålning är ett speciellt förfarande för föryngring av huden. Små nålar används för att dra åt och ta bort rynkor och små skrattlinjer. Denna procedur är mycket mildare än till exempel laser- och botoxbehandlingar.

Ansiktet, nacken och halsen behandlas med en så kallad dermpen, som är fylld med de finaste nålarna. Till skillnad från vad du kanske tror är behandlingen helt smärtfri och kan upprepas var varannan vecka.

Nålar stimulerar celldelning i huden och förbättrar därmed elasticitet och fasthet efter bara några få behandlingar. En positiv bieffekt: porerna blir mindre, vårdprodukter kan absorberas lättare och hyn får en fräsch, rosig färg.

LASRA BORT RYNKOR

Vissa plastikkirurger erbjuder sina egna behandlingsrutiner för rynkbortagning med laser i sin praktik. Olika lasrar används beroende på om ansiktet, nacken eller halsen behandlas. En till fem sessioner är nödvändiga för en helt jämn hy. Hur många behandlingar som krävs i slutändan beror också på rynkornas typ och djup. En laserbehandling tar bara tio minuter, men du måste räkna med en stilleståndstid på fyra dagar.

Hur länge resultatet i slutändan kommer att vara är inte helt säkert. Effekten kan pågå från ett till flera år, beroende på hur huden beter sig.

Dessa rynkor kan med framgång tas bort med lasern:

  • Rynkor runt ögonen
  • Hängande ögonlock
  • Kind rynkor
  • Läpprynkor
  • Acne ärr

Kontakta oss för en dermapen behandling i Malmö!